Magyarország Nagykövetsége, Algír (Ambassade de Hongrie, Alger)

Külgazdasági Hírlevél

2022. november

 

 

A Heat Energy Kft. részvétele az algíri Energy Business Fórumon (2022. október 11.)

A Heat Energy Kft. 2021-ben jelent meg az algériai piacon, sikeresen mutatkoztak be az észak-afrikai régió legjelentősebb olaj- és gázipari szakkiállításán, a NAPEC-on (North Africa Petroleum Exhibition and Conference).

2022. október 11-én rendezte meg az EUDEL az Energy Business Forumot (https://www.algeria-eu2022forum.com/), melyre K. Simson EU energiaügyi főbiztos utazott Algírba. Az eseményt B2B találkozók követték, ezért nagykövetségünk hazai energiaipari cégeket invitált az eseményre. A Heat Energy Kft. munkatársai kiutaztak a Fórumra és tárgyalásokat folytattak üzleti partnereikkel.

Tárgyalásaik egyrésze alumíniumipari szereplőkkel zajlott, mivel az európai megemelkedett energiarák mellet a vállalat gondolkodik azon, hogy Algériában gyártassa gáznyomás csökkentőinek alumíniumöntvényeit.

Piaci jelenlétük erősítése érdekében számos piaci szereplővel találkoztak, valamint az állami óriásvállalat, a Sonelgaz vezetőivel is. Az állami vállalattal a tárgyalások elsősorban az előminősítési eljárásról folytak, a Heat Energy munkatársai várhatóan jövő év elején fogadják a Sonelgaz kollégáit Nagykanizsán.

 

Új befektetési törvény

2022. július 28-án megjelent a hivatalos közlönyben az új befektetési törvény (Loi 22-18), amely egyben módosítja a 2016-ban elfogadott, hatályban lévő 16-09-es törvényt. Az új törvény célja, hogy kedvezőbb feltételeket biztosítson a külföldi befektetők számára. Az algériai kormány célja, hogy támogassa a prioritást élvező, magas hozzáadott értéket teremtő gazdasági szektorokat, a technológia transzfert, a tartós munkahelyteremtést, valamint az ország kőolaj és földgáz szektoron kívüli exportágazatainak fejlesztését.

Az új törvény kiemelten tárgyalja a következő kérdésköröket:

  • törvényi garancia a vállalati nyerség, osztalék repatriálásához;
  • törvényi stabiltás (visszamenőleges hatályú jogszabályváltoztatások explicit tiltása);
  • nemzetközi bíróság választásának a lehetősége.

Az intézményi struktúra változatlan formában fennmarad: a két meghatározó intézmény továbbra is a CNI (Conseil national de l’Investissement – Nemzeti Befektetési Tanács) és az ANDI (Agence Nationale de Développement de l’Investissement – Nemzeti Befektetésfejlesztési Ügynökség). Míg a CNI felel a kormány stratégiájának a megvalósításáért, addig az ANDI egy egyablakos rendszert működtet a külföldi befektetők számára.

A törvény befektetésösztönzési elemekről is rendelkezik: a befektetés megvalósításának fázisában vám, áfa, és ingatlanadó kedvezményeket biztosít, míg a befektetés működési életciklusában elsősorban nyereségadó csökkentés érhető el 5-10 éves időtartamra, a gazdasági szektor, a befektetés hozzáadott értéke, illetve a földrajzi elhelyezkedése függvényében.

 

Éves Külgazdasági Értekezlet (2022. június 27.-július 1.)

2022. június végén zajlott az Éves Külgazdasági Értekezlet, szokásos helyszínén, a Budapesti Kongresszusi Központban. Idén mintegy 450 szereplő regisztrált az eseményre (üzletember, vállalati képviselő, illetve külgazdasági attasék), és közel 1700 találkozót bonyolítottak le. Algéria iránt továbbra is érezhető érdeklődés mutatkozott, 12 cég illetve intézmény jelentkezett tárgyalásra (NanoClean World, Tercia, Wizzair, Watter&Soil, Corlive Holding, Pro Patria, Aquaprofit, Smapplab, Heat Energy, Aviareps, valamint az Afrikáért és a Közel Afrikához Alapítványok).

 

A MOL és a Sonatrach vezetőinek megbeszélése Algírban (2022. június 21.)

A Mol négyfős üzleti-szakmai küldöttsége Vasváry P. alelnök vezetésével Algírba látogatott, és tárgyalt a Sonatrach képviselőivel az olajkitermeléshez kapcsolódó innovatív technológiák, kiemelten az EOR (enhanced oil recovery) témakörében.

A két fél közötti a tárgyalások magas szakmai színvonalon zajlottak, a Mol bemutatta EOR megoldásait, amely lehetőséget teremt, hogy életciklusuk alapján végéhez tartó olajkutakból, vegyi eljárással, 15-20%-kal magasabb kitermelési hozamot lehessen elérni. A technológia ezedig olajtartalékokban gazdag országokban nem nagyon volt elterjedt, de a nemzetközi kőolajpiac változásával egyre kevesebben gondolkodnak új kutak megnyitásában.

A Sonatrachnak a covid és az alacsony olajárak időszakában nagyon visszaestek a fejlesztésre, beruházásokra allokált forrásai, azonban 2021-ben kiemelkedő, 35Mrd dollár exportbevételt ért el, 2022-ben pedig rekordösszegű, 49,5Mrd dolláros bevételt jeleznek előre a prognózisok.