Magyar állampolgárság igazolása (állampolgársági vizsgálat)


A hatályos állampolgársági törvény szerint a magyar állampolgárság igazolására az alábbi iratok alkalmasak:
• érvényes magyar útlevél
• kevesebb, mint egy éve lejárt magyar útlevél
• érvényes magyar személyazonosító igazolvány
• honosítási okirat (határidő nélkül)
• kevesebb, mint három éve kiállított állampolgársági bizonyítvány
 
Amennyiben az ügyfél nem rendelkezik fenti okmányok egyikével sem, illetve nem szerepel a személyi adat- és lakcímnyilvántartó rendszerben, úgy például útlevélkérelem esetén hivatalból állampolgársági vizsgálatot kell lefolytatni. Az állampolgársági vizsgálat jogszabályi kötelezettség és nem a konzul döntése! Annak lefolytatása minden olyan esetben kötelező, amikor a magyar állampolgárság nem bizonyított!

Az állampolgárság igazolása iránti eljárás az erre rendszeresített formanyomtatvány és a magyar állampolgárságot valószínűsítő okiratok (pl. lejárt útlevél, korabeli magyar okmányok, anyakönyvi kivonatok, stb.) benyújtásával kezdeményezhető. A kérelmet előzetes online időpontfoglalást követően, személyesen kell benyújtani. Az előzetesen nyomtatott betűkkel kitöltött formanyomtatvány kérelmet a konzuli tisztviselő előtt kell aláírnia. Az okiratok beszerzése, valamint szükség esetén azok magyar nyelvre fordíttatása, felülhitelesíttetése az ügyfél feladata.

Az állampolgárság megállapítása iránti kérelem benyújtásával egyidejűleg kell kezdeményezni a születés és a házasság hazai anyakönyvezését is, amennyiben ezek korábban még nem történt meg. Erre vonatkozó részletes tájékoztatás az anyakönyvi ügyek menüpont alatt találahatók.  

 
Az eljárás és az állampolgársági bizonyítvány kiállítása konzuli díj és illetékmentes.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Konzulátusnak nem áll módjában az eljárást meggyorsítani.