Tájékoztatás a külhonban született magyar gyermek után járó családtámogatásokról - anyasági támogatás és FÉTÁM

 

2018. január 1-jétől a magyarországi családtámogatási rendszer két eleme igénybe vehető a külföldön élő magyarok számára is. Ezek az anyasági támogatás, illetve a Fiatalok Életkezdési Támogatása.

Az ellátás tartalmáról, a jogosultakról és az igénylés módjáról a mellékelt tájékoztató ad felvilágosítást (első csatolmány). Amennyiben az igénylést a külképviseleteinken keresztül kívánja benyújtani, úgy azt a mellékelt adatlap kitöltésével kérheti. Az "anyasági és FÉTÁM" címűt kell kitölteni abban az esetben, ha anyasági támogatásra (is) jogosult (2. melléklet), a "FÉTÁM" címűt akkor, ha csak a Fiatalok Életkezdési Támogatását tudja igényelni (3. melléklet).

Családtámogatás - tájékoztató

FÉTÁM kérelem

Anyasági és FÉTÁM kérelem

Novák Katalin levele

 

Június 30-tól megváltozott az anyasági támogatás és a FÉTÁM kérelmek elektronikus benyújtásának módja.

A korábban az Államkincstár található e-ügyfél rendszer helyett a kérelmek az ügyfélkapun keresztül, a https://www.magyarorszag.hu/ honlapján oldalon nyújthatók be.

Az elektronikus ügyintézéshez szükséges hivatkozások:

https://magyarorszag.hu/szuf_ugyleiras?id=d7d6e00d-8b85-4a15-8c0d-cf152f444015&_n=kerelem_anyasagi_tamogatas_megallapitasara_a_kulfoldon_szuletett_es_kulfoldon_elo_magyar_allampolgarsagu%2Fnem_magyar_allampolgarsagu__%27magyar_igazolvannyal%27_rendelkezo_gyermek_eseten_(cst_kat_01)

https://magyarorszag.hu/szuf_ugyleiras?id=1fbe4031-5da3-4542-8bdb-837a1b0bc473&_n=kerelem_eletkezdesi_leteti_szamla_megnyitasa_irant_a_kulfoldon_szuletett_es_kulfoldon_elo_magyar%2Fnem_magyar_allampolgarsagu__%27magyar_igazolvannyal%27_rendelkezo_gyermek_eseten_(cst_fetam_01)

Az anyasági támogatás és a FÉTÁM kérelmek személyes benyújtása tekintetében nincs változás.