Egy magyar és egy algériai állampolgár, Algériában kötendő házasságkötéséhez az alábbi okmányokat szükséges benyújtani az illetékes algériai hatósághoz.

magyar fél részéről szükséges dokumentumok:

  • útlevél
  • születési anyakönyvi kivonat
  • családi állapotot igazoló okirat
  • orvosi igazolás (a háziorvosnak szükséges igazolni, hogy „nem szenved semmilyen fertőző betegségben”)

A fenti dokumentumokra a házasságkötés előtt az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Irodánál (Központ: Budapest 1062, VI. ker. Bajza u. 52., Telefon: +36-1-428-9600 Telefax: +36-1-428-9611 hivatalos francia fordítást szükséges készíttetni. A fordítás készítése előtt az okiratnak számító és az algériai közigazgatási eljárásban felhasználni kívánt dokumentumokat hitelesíteni kell.

Felhívjuk a T. magyar állampolgárok figyelmét, hogy a házasságkötéshez szükséges dokumentumok fordítását kizárólag az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda végzi. (magyar nyelvről francia nyelvre, illetve a hazai anyakönyvezéshez francia, arab nyelvről magyar nyelvre).

Algéria nem Apostille részes állam (az Apostille részes államok listáját ld. az alábbi linken: https://www.internationalapostille.com/hague-apostille-member-countries/), ezért a közbenső, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Főosztálya által végzett felülhitelesítést követően a fogadó országban történő felhasználáshoz szükség van – ez esetben – Algéria budapesti nagykövetségének diplomáciai felülhitelesítésére. (Az Algéria Demokratikus és Népi Köztársasági budapesti nagykövetségének elérhetőségét ld. alább).

Ezúton tájékoztatjuk a T. Érdeklődőket, hogy a 2013. évi LXXVI. törvény 117. §, valamint a 119. § (3) bekezdésben foglaltak alapján 2014. július 1-től a magyar jogban megszűnik a házasságkötési tanúsítvány jogintézménye.

Ennek megfelelően ettől az időponttól kezdődően sem a belföldön illetékes magyar hatóságok, sem a konzuli tisztviselők nem állíthatnak ki tanúsítványt a külföldön történő házasságkötéshez, illetőleg a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséhez. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a házasságkötési tanúsítvány megszűnése nem érinti a családi állapot igazolás jogintézményét, amelyet a magyar hatóságok természetesen továbbra is kiállítanak.

Tájékoztatásul jelezzük, hogy a külföldi állampolgárok Magyarországon történő házasságkötéséhez a magyar anyakönyvvezetők továbbra is kérik a külföldi állam erre felhatalmazott hatósága által kiállított házasságkötési tanúsítványt.

Felhívjuk a T. Ügyfelek figyelmét arra, hogy 2014. július 1-jét követően a tanúsítvány kiállítására már nincs lehetőség.

 

Magyarország Algírban működő Nagykövetsége, a Tisztelt algériai hatóságokat tájékoztatta a fentiekről, amennyiben az algériai hatóságok továbbra is kérik a házassági tanúsítvány igazolását, úgy külképviseletünk kiállítja azt az igazolást, amelyben jelezzük, hogy 2014. július 1-től a házasságkötési tanúsítvány jogintézménye megszűnt.

 

Kérjük a T. magyar állampolgárokat, amennyiben a fenti igazolásra igényt tartanak, úgy azt jelezzék konzuli osztályunk felé (consulate.alg@mfa.gov.hu). Az igazolás személyesen vehető át, illetékmentes. Magyarországon tartózkodó magyar állampolgár az illetékes magyar hatóságtól kérheti az igazolás kiállítását.

 

Hasznos oldalak:

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/felulhitelesites

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-kulfoldi-felhasznalasra-szant-okiratok-felulhitelesitesenek-rendjerol

Kérjük, amennyiben az algériai anyakönyvvezető arab nyelvű házassági anyakönyvi kivonatot ad át, azt ne fordítsák/fordítassák le Algériában sem francia nyelvre, sem angol nyelvre, tekintettel arra, hogy az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda az arab eredetiről más idegen nyelvre lefordított dokumentum fordítását nem tudja elvégezni.

Külképviseletünk nem vállal sem fordítást, sem tolmácsolást.

Algériában nincs olyan fordítóiroda, sem szakfordító, aki a hazai anyakönyvezéshez hiteles fordítást tud végezni.

 

Elérhetőségek:

Külgazdasági és Külügyminisztérium

Konzuli és Állampolgársági Főosztály, Felülhitelesítés

1027 Budapest Nagy Imre tér 4.

 

Algériai Demokratikus és Népi Köztársaság Budapesti Nagykövetsége
1121 Budapest, Zugligeti út 27.
Tel: +36-1 392 0510
Email: ambalbud@t-online.hu

 

Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt.
www.offi.hu/
1062 Budapest, Bajza u. 52.

Postacím: 1394 Budapest, Pf. 359
Telefon: +36-1-428-9600 
Telefax: +36-1-428-9611

 

Algéria Külügyminisztérium elérhetősége:

Ministère des Affaires Étrangères – République Algérienne Démocratique et Populaire

93 Plateau des Anassers, Kouba 16000 Alger
http://www.mae.gov.dz/default.aspx (francia, angol, arab nyelvű oldal)

 

FIGYELMEZTETÉS!

A házasság megkötése nem jelenti automatikusan a harmadik ország állampolgára részére, a beutazási engedély megadását!

Kérjük a T. magyar állampolgárokat, hogy házasságkötés előtt tájékozódjanak külképviseletünk honlapján! Kérdés esetén kérjük az alábbi elérhetőségeken keresztül vegyék fel a kapcsolatot Külképviseletünkkel: mission.alg@mfa.gov.hu; consulate.alg@mfa.gov.hu