Javasoljuk, hogy az Algériában kötendő házasságkötés feltételeivel kapcsolatos részletes tájékoztatást az illetékes algériai hatóságoktól, Magyarországon pedig az Algériai Demokratikus és Népi Köztársaság Budapesti Nagykövetségétől kérjenek.

 

Általános tájékoztató

Algériában kötendő házasságkötéséhez a magyar állampolgárnak az alábbi okmányokat szükséges benyújtani az illetékes algériai hatósághoz:

  • útlevél
  • születési anyakönyvi kivonat
  • családi állapotot igazoló okirat
  • orvosi igazolás (a háziorvosnak szükséges igazolni, hogy „nem szenved semmilyen fertőző betegségben”)
  • házassági tanúsítvány (tájékoztatót ld. alább)

A fenti dokumentumokról a házasságkötés előtt hiteles fordítást szükséges készíttetni. Felhívjuk az Algériában házasulandó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a házasságkötéshez szükséges dokumentumok fordítását az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda végzi. Külképviseletünk házasságkötési ügyekben nem vállal sem fordítást, sem tolmácsolást. 

fordítás készítése előtt a magyar hatóság által kiadott dokumentumok Algériában történő felhasználásához az iratok felülhitelesítése szükséges.  Az ún. közbenső felülhitelesítést a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Főosztálya végzi, majd ezt követően a diplomáciai felülhitelesítést az Algériai Demokratikus és Népi Köztársaság Budapesti Nagykövetsége.

A házassági tanúsítványt illetően ezúton tájékoztatjuk a Tisztelt Ügyfeleket, hogy a 2013. évi LXXVI. törvény 117. §, valamint a 119. § (3) bekezdésben foglaltak alapján Magyarországon  2014. július 1-től megszűnt a házasságkötési tanúsítvány kiállítása. Ettől az időponttól kezdődően sem a belföldön illetékes magyar hatóságok, sem a konzuli tisztviselők nem állítanak ki házassági tanúsítványt a külföldön történő házasságkötéshez. A házasságkötési tanúsítvány kiadásának megszűnése nem érinti a családi állapot igazolás jogintézményét, amelyet a magyar hatóságok továbbra is kiállítanak. Magyarország Algériai Nagykövetsége tájékoztatta az algériai hatóságokat a házassági tanúsítvány kiadásának megszűnéséről, azonban amennyiben az algériai hatóságok továbbra is kérik a házassági tanúsítvány igazolását, úgy külképviseletünk kérelemre kiállít egy olyan igazolást, amellyel igazolható, hogy Magyarországon 2014. július 1-től a házasságkötési tanúsítvány kiadása megszűnt. Amennyiben ilyen igazolásra igényt tartanak, kérjük, hogy igényüket e-mailben (consulate.alg[kukac]mfa.gov.hu) jelezzék. Az igazolás díjmentes, a Konzuli Hivatalban kizárólag személyesen igényelhető. A Magyarországon tartózkodó magyar állampolgár az illetékes magyarországi hatóságtól kérheti az igazolás kiállítását.


Tájékoztatjuk a Tisztelt Ügyfeleket, hogy a házasság megkötése nem jelenti automatikusan a harmadik ország állampolgára részére a beutazási engedély megadását!