• Algír

  • Basilique Notre Dame d'Afrique

  • Le jardin d'essai

  • Tipaza

  • Ghardaïa

  • Djanet

Kedves Látogató!

Szeretettel üdvözlöm Önt Magyarország algíri nagykövetségének hivatalos honlapján!

 

Algéria  Afrika legnagyobb területű, bár turisták által egyelőre még kevésbé frekventált országa, ahol egyszerre találják meg számításaikat a római romvárosokat bebarangolni vágyó kalandorok, a francia gyarmati és mór építészet kedvelői, a sivatagi túrák szerelmesei, valamint a raï zenei irányzat iránt rajongók.

Magyarország és Algéria 1962-ben vette fel a diplomáciai kapcsolatokat, amely időszak óta az országainkat összekötő hagyományosan jó baráti kötelékek dinamikusan fejlődnek és olyan szerteágazó területekre terjednek ki, mint a kultúra, a sport, vagy éppen az oktatás. A nagy hagyományokkal rendelkező kulturális kapcsolatainkat kitűnően példázza Bartók Béla algériai munkássága, amely során a népdalgyűjtő 1913-ban a sivatag kapujaként is emlegetett Biszkrába tett tanulmányutat. Algéria a mai napig mélyen emlékeiben őrzi az 1954 és 1962 között zajló függetlenségi háború alatt hazánk által tanúsított szolidaritást, illetve Magyarország humanitárius segítségnyújtását. A ’60-as évek végén előállt munkanélküliség és szakemberhiány következtében a ’80-as évek végére mintegy ötezer orvos, tanár, mérnök Algériába való tevékenykedésével hazánk jelentős szerepet játszott az ország újjáépítésében. Ugyancsak az 1970-80-as évek volt az az időszak, amely során számos algériai állampolgár tanult, majd kötött házasságot Magyarországon, ezáltal tovább erősítve a magyar-algériai kultúra fúzióját. Oktatási együttműködésünk kiváló mivoltáról tesz tanúbizonyságot a Magyarország által algériai diákok részére évente biztosított száz ösztöndíjas hely, amely a jövő generációjába való befektetés alapjául szolgál.

A közös edzőtáborozások, nemzetközi edzőképzés révén kapcsolataink sport területén való erősítése ugyancsak prioritást élvez, illetve szintén mély hagyományokkal rendelkezik: a Népstadion mintájára magyar mérnökök valósították meg az algériai Július 5-e stadiont, valamint 1958-ban az FLN algériai futballcsapat baráti mérkőzés keretében Budapesten játszott, amelyet további hasonló sportesemények követtek.

A magyar-algériai gazdasági együttműködés diverzifikálása érdekében a relációban 2015 óta Gazdasági Vegyes Bizottság működik. A mezőgazdasági együttműködés, illetve a vízügy mellett a hatalmas gáztartalékokkal rendelkező Algéria az energiaszektor területén is kiváló partnernek, az Afrika felé vezető kapunak bizonyul. Kiemelt cél, hogy a magyar vállalkozók részére vonzóbbá tegyük Algériát, illetve hasznos információkkal szolgáljunk a Magyarországgal együttműködni szándékozó üzletembereknek, a magyarországi gazdasági, befektetési lehetőség iránt érdeklődő algéria állampolgároknak.

Az országaink közötti szoros kötelékek további erősítése érdekében Missziónk különös figyelmet fordít az Algériában jelenlévő kicsi, de több, mint háromszáz főt számláló magyar közösségre, valamint az egykor Magyarországon tanuló algériai diákokkal történő rendszeres kapcsolatok ápolására, hiszen e meglévő kötelékek jelentős szerepet töltenek be az említett közös célok megvalósításában. Lendületes és segítőkész kollégáim minden erőfeszítésükkel azon dolgoznak, hogy állampolgáraink a honlapon rendszeres, naprakész és minden szükséges információt megkapjanak az Algériába történő beutazás és tartózkodás feltételeiről és ezáltal külföldi tartózkodásuk alatt is Magyarország védelmét élvezzék.

 

Köszönöm a megtisztelő figyelmet.

Pántos György

nagykövet