Gazdasági és biztonsági érdek is az együttműködés erősítése Algériával - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek kedden Algírból telefonon adott nyilatkozatában.
Rámutatott: éppen emiatt érthetetlen, hogy 34 éve nem járt magyar külügyminiszter az észak-afrikai országban.
"Az észak-afrikai biztonsági helyzet abszolút, direkt és közvetlen, azonnali hatással van az európai biztonsági helyzetre, ezért Európának és benne Magyarországnak is az a határozott érdeke, hogy Észak-Afrikában béke és stabilitás legyen" - hangsúlyozta Szijjártó Péter, aki azt is kiemelte, hogy ha ez nem sikerül, az újabb bevándorlási nyomás formájában jelenik majd meg Európában.


Az észak-afrikai biztonsági helyzet abszolút, direkt és közvetlen, azonnali hatással van az európai biztonsági helyzetre, ezért Európának és benne Magyarországnak is az a határozott érdeke, hogy Észak-Afrikában béke és stabilitás legyen.

A miniszter fogalmazása szerint Algéria abszolúte partner a bevándorlási nyomás féken tartásában, s a két ország egyetért abban, hogy a bevándorlási nyomást a kiváltó okoknál kell kezelni, és az embereknek a segítséget a hazájukhoz közel kell biztosítani.

Szijjártó Péter tudatta: Magyarország intenzívebb párbeszédet sürget az Európai Unió és Algéria között, és szorgalmazza, hogy még februárban tartsák meg az unió és Algéria közötti társulási tanács következő ülését.


A külgazdasági és külügyminiszter kifejtette, hogy jelentős gazdasági általalakulás zajlik Algériában, miután az energiahordozók ára csökkent, s eddig az ország bevételeinek nagy része ebből származott, például Algéria az EU ötödik legnagyobb gázszállítója.

Aláhúzta, hogy a gazdasági struktúraváltás komoly lehetőséget jelent a magyar vállalatoknak, különösen a mezőgazdaság terén, Algéria ugyanis szeretne profitálni a Magyarországon felhalmozott szaktudásból és technológiákból.

Szijjártó Péter elmondta, hogy látogatásán megállapodás született egy magyar tejfeldolgozó építéséről, és folyamatban van a megállapodás egy takarmányüzemről, melyet további beruházások is követhetnek. A magyar vállalatok piaci terjeszkedését a márciusban nyíló magyar kereskedelmi képviselet és az Eximbank 270 millió dolláros hitelkerete fogja segíteni - tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy 2017 első felében várhatóan Magyarországra látogat az algériai miniszterelnök, és most sikerült véglegesíteni olyan oktatási, kulturális, sport- és ifjúsági megállapodásokat, melyeket Budapesten majd alá is írnak. Szijjártó Péter fontosnak tartotta kiemelni, hogy Magyarország 100 ösztöndíjas helyet biztosít a felsőoktatásban algériai egyetemistáknak, és már 87 algériai diák tanul Magyarországon ösztöndíjasként.
(MTI)