Kedves leendő Diákjaink!

A 2020. november 24-től a 2021/2022. tanévre történő felvételi jelentkezés érdekében elindult Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram legfőbb küldetése, hogy erősítse Magyarország és a magyar diaszpóraközösségek közötti kapcsolatokat azáltal, hogy hozzáférést biztosít magyarországi képzésekhez a magyar diaszpórában élő fiatalok számára. Az ösztöndíjprogram keretében alap-, mester-, osztatlan mester-, doktori képzésekre, illetve végzettség szerzésére nem irányuló képzési programokra lehet jelentkezni. A program fő célja azok támogatása, akik szeretnének visszatérni magyar gyökereikhez, és olyan területeken szakemberekké válni, amelyek hozzájárulnak a diaszpóraközösségek jólétéhez is.

A pályázat benyújtási határideje: 2020. január 24. - 23: 59 (közép-európai idő)

A pályázattal, illetve a jelentkezéssel kapcsolatos bővebb információk érdekében kérjük, hogy keresse fel a program hivatalos honlapját:

https://diasporascholarship.hu/?lang=hu

 

Egyben tájékoztatjuk Önöket, hogy az alábbi két időpontban (azonos tartalommal) online tájékoztató alkalmakat rendezünk az ösztöndíjprogramról, amelyre szeretettel várjuk az érintett diákokat, családjaikat, tanáraikat:

2020. december 8. 10:00 – 11:30 (közép-európai idő CET) és
2020. december 10. 18:00 – 19:30 (közép-európai idő CET).
 

A rendezvény angol nyelvű és a Zoom felületen kerül megrendezésre. A belépési link a Tempus Közalapítvány honlapján történő regisztráció után érhető el (https://tka.hu/international_events/15067/hungarian-diaspora-scholarship-reboot-your-roots).

 

A pályázóknak a következő feltételeknek kell megfelelniük:

a) A pályázó magyar gyökerekkel rendelkezik, ezt a motivációs levelében írottakkal alá tudja támasztani, illetve a pályázat részét képező nyilatkozatban is elismeri.

b) A pályázó a programban részt vevő ország állampolgára (lásd 1.1 pont) és Magyarországon kívüli lakcímmel rendelkezik.

c) A pályázó rendelkezik az adott ország magyar diaszpóra szervezetének vagy magyar diplomáciai képviseletének ajánlásával.

d) A pályázó nyilatkozik arról, hogy a pályázat benyújtását megelőzően legalább 10 évet külföldön, azaz nem Magyarországon töltött (összefüggően), és ezen 10 éves időtartam végének dátuma nem korábbi, mint a pályázat beadásától visszamenőlegesen számított egy év, a magyar felsőoktatásban önköltséges képzésben résztvevők esetén pedig ezen 10 éves időtartam végének dátuma nem korábbi, mint az önköltséges tanulmányok megkezdésétől visszamenőlegesen számított egy év. Az önköltséges képzésről átjelentkezőkkel e tekintetben azonos megítélés alá esnek a 241/2016. (VIII. 16.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdés a) pont szerinti program résztvevői.

e) A pályázó középfokú tanulmányai legalább utolsó 4 évét külföldön (nem Magyarországon) végezte el.

f) A pályázó 2003. augusztus 31-e előtt született (kivéve táncművészeti képzésekre történő jelentkezés esetén)

g) A pályázó vállalja, hogy az ösztöndíjas időtartam idejére ösztöndíjszerződést köt, valamint, hogy az ösztöndíjas szerződésének teljes időtartama alatt magyar mint idegen nyelv és kultúra kurzuson vesz részt. A pályázó vállalja, hogy tanulmányai befejezéséig, de legkésőbb az oklevél megszerzését követő 1 éven belül legalább középfokú (B2-es szintű) magyar mint idegen nyelv nyelvvizsgát tesz. A magyar mint idegen nyelv nyelvvizsga letételének kötelezettsége nem vonatkozik a rövid (1 vagy 2 féléves) tanulmányi programokban, valamint a részképzésben részt vevő ösztöndíjasokra.

h) A pályázó vállalja, hogy az oklevél megszerzése után 2 évig önkéntes munkával segít egy külföldi országban működő magyar diaszpóra szervezetet.

Felhívjuk figyelmét, hogy a nem magyar nyelvű képzések esetén a magyar nyelv előzetes ismerete nem feltétele a jelentkezésnek.